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A. 

TN 13 (02-05)

GN 03920.035 Title II Past-Due Benefits Subject to Withholding

Policy - General

If the claimant’s representative is an attorney, or (beginning February 28, 2005)
a non-attorney
representative eligible for direct payment and has not waived a fee
or waived direct payment, SSA
withholds 25 percent of a claimant's title II past-due
benefits for possible direct payment of:

• all or part of a representative's authorized fee for administrative proceedings, and,
if applicable,

• all or part of an attorney’s authorized fee for court proceedings.

(See GN 03920.017C, Direct Payment to Representatives – Title II Cases, GN 03920.030, Representative’s Fee
– Title II Past-Due Benefits, and GN 03920.060B.3., Past-Due Benefits Withheld).

NOTE: If a Federal court awards a fee in addition to the fee, if any, SSA authorizes for
proceedings at the administrative level, SSA withholds a maximum of 25 percent of
past-
due benefits for payment of fees, whether authorized by SSA, a court, or both.

SSA also may withhold 25 percent of an affected auxiliary beneficiary's(ies') past-due
benefits for possible
direct payment of all or part of the primary claimant's representative's
authorized fee for administrative
proceedings and an attorney’s authorized fee for
court proceedings (for rationale see Social Security Ruling
68-61c).

If the auxiliary beneficiary is individually represented, see GN 03920.035B., Policy - Withholding From
Auxiliary Beneficiary.

SSA withholds 25 percent of a claimant's past-due benefits under these circumstances:

• a party has filed a request for administrative review, or
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B. 

1. 

• the Federal court issued a decision and the attorney has not waived his/her fee.

If all proofs are present; there is no court involvement and no request for administrative
review; and there is
no concurrent title XVI claim, or there is a concurrent title
XVI claim but 25 percent of the claimant's and
auxiliary beneficiaries past-due benefits
equals or exceeds the specified dollar amount (see GN
03940.003B.3.):

• For fee agreement cases processed via the Manual Adjustment Credit and Award Data
Entry (MACADE)
system, the benefit authorizer (BA) or benefit technical examiner (BTE)
withholds only the authorized fee
amount.

• For fee agreement cases processed via the Modernized Claim System (MCS), commencing
with the
implementation of the Title 2 Redesign Release 3 (T2R3) on June 21, 2004,
the system withholds only the
authorized fee amount.

NOTE: Prior to the implementation of T2R3, MCS withheld a full 25 percent of past-due
benefits for fee agreement cases.

NOTE: Prior to February 28, 2005, there was no withholding provision for any non-attorney
representative. The non-attorney representative looked to the claimant to pay the
authorized fee.

Policy - Withholding From Auxiliary Beneficiary(Ies)

Auxiliary Beneficiary(ies) Individually Represented

If an auxiliary beneficiary has appointed a representative, SSA will:

• Withhold that auxiliary beneficiary's past-due benefits for possible direct payment
of his/her
representative's fee if his or her representative is eligible for direct
fee payment.

• Use the auxiliary beneficiary's past-due benefits to determine the auxiliary beneficiary's
representative's fee under the fee agreement process.

If an auxiliary beneficiary has appointed a representative, SSA will not withhold
that auxiliary
beneficiary's past-due benefits for possible direct payment of the
primary claimant's representative's fee
or use that beneficiary's past-due benefits
to determine the primary claimant's representative's fee
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2. 

a. 

b. 

under the fee agreement process.

Auxiliary Beneficiary's(ies') Effective Filing Date Same As Primary Claimant and
Auxiliary
Was Not Individually Represented

If the auxiliary beneficiary's effective filing date is the same as the primary claimant's,
in the absence of
indication to the contrary (e.g., the auxiliary has appointed his/her
own representative), SSA considers
the representative of a primary claimant to be
acting in the interest of auxiliary beneficiaries as well.
Except in the situations
described in GN 03920.035B.2.a. and GN 03920.035B.2.b., when calculating
past-due benefits, SSA will withhold the benefits of an affected
auxiliary beneficiary(ies), if the auxiliary
beneficiary's (ies') effective filing
date (including the protective filing date) is no later than the date SSA
effectuates
the primary beneficiary's decision.

NOTE: Past-due benefits for auxiliary claimants are calculated based on the effectuation
date of the
primary beneficiary regardless of the date of effectuation of the auxiliary
claimant(s). See GN
03920.030B.1. and GN 03920.030D.

Fee Petition Process

Under the fee petition process, if SSA has not authorized the representative's fee,
SSA will withhold
past-due benefits from the auxiliary(ies).

If SSA already has authorized the representative's fee and if the amount SSA withheld
from the
primary beneficiary is sufficient to pay the representative the authorized
fee, SSA will not withhold
past-due benefits from the auxiliary(ies) unless there
is a request for administrative review or a court
case is pending.

Fee Agreement Process

For a title II only claim, with no request for administrative review and no court
case pending, the
following auxiliary withholding policy applies.

• Prior to the Implementation of T2R3 on June 21, 2004

Under the circumstances described, if the amount SSA could withhold from the primary
beneficiary
was sufficient to pay the attorney the maximum fee allowable under the
approved fee agreement,
withholding from the auxiliary(ies) depended on the household
status.

• SSA did not withhold past-due benefits from the auxiliary(ies) if all auxiliaries
lived in the same
household with the primary claimant.
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• SSA did withhold past-due benefits from an auxiliary(ies) who lived in a household
separate from
the primary claimant.

• Beginning With the Implementation of T2R3 on June 21, 2004

With implementation of the MCS T2R3 changes, SSA withholds funds from the primary
claimant's
past-due benefits to the maximum extent possible, to pay the authorized
fee.

• If the amount SSA withholds from the primary beneficiary is sufficient to pay the
representative
the maximum payable fee, SSA does not withhold past-due benefits from
any affected
auxiliary(ies).

• If the amount SSA withholds from the primary beneficiary is not sufficient to pay
the
representative the maximum payable fee based on the approved fee agreement, SSA
withholds
and prorates the difference between the maximum fee and the amount withheld
from the
primary claimant, between or among all auxiliary claimants, based on each
auxiliary's past-due
benefits amount, independent of the household status (i.e., single
or multiple family units).

EXAMPLE 1: After the implementation of T2R3, an Administrative Law Judge issued a fully favorable
decision on the claimant's application for disability insurance benefits and approved
the fee
agreement between the claimant and his attorney. Twenty-five percent of the
primary claimant's
past-due benefits exceeded $5,300 (see GN 03940.003B.3. for the current specified dollar amount);
therefore, SSA withheld $5,300 for direct
payment to the attorney. Because the amount SSA
withheld from the primary claimant's
past-due benefits was sufficient to pay the maximum allowable
fee, SSA did not withhold
from the past-due benefits due either of the two auxiliary beneficiaries,
one who
lives in the primary claimant's household and one who lives in a separate household.

EXAMPLE 2: After the implementation of T2R3, the Disability Determination Services determined
that the claimant was disabled as alleged and SSA approved the claimant's fee agreement
with his
representative, who is eligible for direct fee payment. Twenty-five percent
of the primary claimant's
past-due benefits was $4,200. The primary claimant has 2
affected auxiliary children beneficiaries, 1
of whom lives in his household and one
who lives in a separate household. The amount of the fee
SSA will deduct from each
auxiliary's past-due benefits is calculated as follows:

Maximum

(See GN 03940.003B.3. for the current specified dollar
amount)

$5,300
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3. 

Amount payable by primary claimant $4,200

Difference $1,100

   

Past-due benefits for each C $2,200

Percentage in fee agreement X.25

Maximum withholding for each C $550

Total possible withholding from Cs $550 + 550 = $1,100

Percentage of possible withholding for each C $550/1,100 =.50

Withholding for each auxiliary $1,100 X.50 = $550.00 C1

  = $550.00 C2

   

Total withholding for Cs $1,100.00

NOTE: If there is a request for administrative review or a court case is pending, SSA
must withhold the full 25 percent from the past-due benefits of any affected auxiliary
beneficiary(ies) who is not individually represented. This is the case even when 25
percent of the primary beneficiary's past-due benefits equals or exceeds the
applicable
specified dollar amount (see GN 03940.003B.3.) in a fee agreement case
or equals or exceeds the amount of the authorized fee
in a fee petition case.

Auxiliary Beneficiary's(ies') Effective Filing Date After Primary Claimant's

If the auxiliary beneficiary(ies) did not file an application for benefits until after
the primary beneficiary's
favorable determination, and the auxiliary beneficiary(ies)
was not mentioned in the represented
claimant's application, SSA will not:

• attribute the past-due benefits of the auxiliary beneficiary(ies) to the represented
primary claimant's
representative's services; or

• use the auxiliary beneficiary's (ies') past-due benefits for direct payment of the
represented primary
claimant's representative's fee.
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C. 

D. 

Policy - Withholding From Lump-Sum Death And Survivor Benefits

SSA will withhold from a lump-sum death payment and the past-due benefits of survivors
if one of the
survivors is represented by a representative eligible for direct fee
payment and such representation results
in:

• entitlement for the survivor(s) on the Social Security record of the deceased wage
earner (e.g., the
representative is involved in establishing death, insured status,
relationship of the survivor(s) to the
deceased); or

• an increase in the benefits of the other survivors (e.g., a subsequent claimant appoints
a representative
and the representative's efforts result in a higher primary insurance
amount (PIA), thereby raising the
benefits of the survivors already on the benefit
rolls).

Survivors on the rolls are not liable for the fee of a representative appointed by
another survivor whose
entitlement occurred after the other survivors, unless that
representative's efforts increased the other
survivors' benefits.

Policy - Auxiliary Beneficiary(Ies) Objects To Withholding

If a representative's effort on behalf of the primary claimant establishes an otherwise
unrepresented auxiliary
beneficiary's(ies') entitlement to benefits and that beneficiary's
effective filing date is the same as the
primary claimant's, SSA will withhold from
that auxiliary beneficiary's past-due benefits to potentially pay the
fee of a representative
who is eligible for direct payment (for rationale see SSR 68-61c). If the auxiliary
beneficiary(ies), who has not appointed his/her own representative, objects to the
withholding of his/her
benefits for payment of the primary claimant's representative's
fee and he/she alleges that the
representative did not represent him/her, SSA will
advise the auxiliary beneficiary(ies) that the representative
in the case provided
services that helped establish benefits for all beneficiaries on the record. Therefore,
SSA must withhold from the auxiliary beneficiary's(ies') past-due benefits amount.

If the auxiliary beneficiary(ies) who has appointed his/her own representative objects
to the withholding of
his/her benefits for payment of the primary claimant's representative's
fee, SSA will advise him/her that we
will continue to withhold but that the withheld
amount will be used only to calculate the auxiliary's
representative's fee, if the
fee agreement process is being used, and to directly pay the auxiliary
beneficiary's
representative the authorized fee under either the fee agreement or fee petition process.
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