
Part 395
Section § 395.2: Definitions. 

Below are the available interpretations for the given section. To 
return to the list of parts, use the Parts link above. The menu to 
the left provides a full list of sections that have interpretations. 
To view interpretations for a different section, click on the menu 
item.

The regulations text of the section can be found on the eCFR 
website. To view the regulations text, use the link below. For 
assistance, please send an email to 
FMCSA.Webmaster@dot.gov. 
View regulations for Part 395 

Guidance Q&A

Question 1: A company told all of its drivers that it would 
no longer pay for driving from the last stop to home and 
that this time should not be shown on the time cards. Is 
it a violation of the Federal Motor Carrier Safety 
Regulations (FMCSRs) to operate a Commercial Motor 
Vehicle (CMV) from the last stop to home and not show 
that time on the time cards?

Guidance: The Federal Motor Carrier Safety Regulations 
(FMCSRs) do not address questions of pay. All the time spent 
operating a Commercial Motor Vehicle (CMV) for, or at the 
direction of, a motor carrier must be recorded as driving time.

Question 2: What conditions must be met for a 
Commercial Motor Vehicle (CMV) driver to record meal 
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and other routine stops made during a work shift as off-
duty time?

Guidance: 

Drivers may record meal and other routine stops, including a 
rest break of at least 30 minutes intended to satisfy 49 CFR 
395.3(a)(3)(ii), as off-duty time provided:

1. The driver is relieved of all duty and responsibility for the 
care and custody of the vehicle, its accessories, and any cargo 
or passengers it may be carrying. 

2. During the stop, and for the duration of the stop, the driver 
must be at liberty to pursue activities of his/her own choosing.

FR 78 41853, July 12, 2013]

Question 3: A driver has been given written permission 
by his/her employer to record meal and other routine 
stops made during a tour of duty as off-duty time. Is the 
driver required to record such time as off-duty, or is it 
the driver’s decision whether such time is recorded as 
off-duty?

Guidance: It is the employer’s choice whether the driver shall 
record stops made during a tour of duty as off-duty time. 
However, employers may permit drivers to make the decision 
as to how the time will be recorded.

Question 4: A driver has been given written permission 
by his/her employer to record meal and other routine 
stops made during a tour of duty as off-duty time. Is the 
driver allowed to record his stops during a tour of duty 
as off-duty time when the Commercial Motor Vehicle 
(CMV) is laden with HM and the CMV is parked in a truck 
stop parking lot?

Guidance: Drivers may record meal and other routine stops 
made during a tour of duty as off-duty time, except when a 
Commercial Motor Vehicle (CMV) is laden with explosive HM 
classified as hazard divisions 1.1, 1.2, or 1.3 (formerly Class A 
or B explosives). In addition, when HM classified under hazard 
divisions 1.1, 1.2, or 1.3 are on a Commercial Motor Vehicle 
(CMV), the employer and the driver must comply with §397.5
of the FMCSRs. Submit Feedback >
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Question 5: Do telephone calls to or from the motor 
carrier that momentarily interrupt a driver’s rest period 
constitute a change of the driver’s duty status?

Guidance: Telephone calls of this type do not prevent the 
driver from obtaining adequate rest. Therefore, the FHWA does 
not consider these brief telephone calls to be a break in the 
driver’s off duty status.

Question 6: If a driver is required by a motor carrier to 
carry a pager/beeper to receive notification to contact 
the motor carrier for a duty assignment, how should this 
time be recorded?

Guidance: The time is to be recorded as off-duty.

Question 7: May a sleeper berth be used for a period of 
less than 2 hours’ duration?

Guidance: Yes. The sleeper berth may be used for such 
periods of inactivity. Periods of time of less than 2 hours spent 
in a sleeper berth may not be used to accumulate the 8 hours 
of off-duty time required by §395.3 of the Federal Motor Carrier 
Safety Regulations (FMCSRs).

Question 8: If a “driver trainer” occasionally drives a 
Commercial Motor Vehicle (CMV), thereby becoming a 
“driver” (regardless of whether he/she is paid for 
driving), must the driver record all non driving (training) 
time as on-duty (not driving)?

Guidance: Yes.

Question 9: A driver drives on streets and highways 
during the week and jockeys Commercial Motor Vehicles 
in the yard (private property) on weekends. How is the 
yard time to be recorded?

Guidance: On-duty (driving).

Question 10: How does compensation relate to on-duty 
time?

Guidance: The fact that a driver is paid for a period of time 
does not always establish that the driver was on-duty for the 
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purposes of part 395 during that period of time. A driver may 
be relieved of duty under certain conditions and still be paid.

Question 111: Must non transportation-related work for 
a motor carrier be recorded as on-duty time?

Guidance: Yes. All work for a motor carrier, whether 
compensated or not, must be recorded as on-duty time. The 
term “work” as used in the definition of “on-duty time” in 
§395.2 of the Federal Motor Carrier Safety Regulations 
(FMCSRs) is not limited to driving or other non transportation-
related employment.

Question 12: How should time spent in transit on a ferry 
boat be recorded?

Guidance: Time spent on a ferry by drivers may be recorded 
as off-duty time if they are completely relieved from work and 
all responsibility and obligation to the motor carriers for which 
they drive. This relief must be consistent with existing 
regulations of the ferry company and the U.S. Coast Guard.

Question 13: What is the duty status of a co-driver 
(truck)who is riding seated next to the driver?

Guidance: On-duty (not driving).

Question 14: How must a Commercial Motor Vehicle CMV 
driver driving a non-Commercial Motor Vehicle CMV at 
the direction of a motor carrier record this time?

Guidance: If Commercial Motor Vehicle CMV drivers operate 
motor vehicles with Gross Vehicle Weight Rating (GVWR)s of 
10,000 pounds or less at the direction of a motor carrier, the 
Federal Highway Administration (FHWA) requires those drivers 
to maintain records of duty status and record such time 
operating as on-duty (not driving).

Question 15: How must the time spent operating a motor 
vehicle on the rails (roadrailers) be recorded?

Guidance: On-duty (not driving).

Question 16: Must a driver engaged in union activities 
affecting the employing motor carrier record such time 
as on-duty (not driving) time? Submit Feedback >
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Guidance: 

The union activities of a driver employed by a unionized motor 
carrier must be recorded as on-duty (not driving) time if the 
collective bargaining agreement requires the motor carrier to 
pay the driver for time engaged in such activities. Otherwise 
these activities may be recorded as off duty time unless they 
are combined with normal duties performed for the carrier.

Efforts by a driver to organize co-workers employed by a non-
unionized motor carrier, either on the carrier’s premises or 
elsewhere, may be recorded as off duty time unless the 
organizing activities are combined with normal duties 
performed for the carrier.

Question 17: How is the 50 percent driving time in the 
definition of “driver-salesperson” in §395.2 determined?

Guidance: The driving time is determined on a weekly basis. 
The driver must be employed solely as a driver-salesperson. 
The driver-salesperson may not participate in any other type of 
work activity.

Question 18: May a driver change to and from a driver-
salesman status at any time?

Guidance: Yes, if the change is made on a weekly basis.

Question 19: May the time a driver spends attending 
safety meetings, ceremonies, celebrations, or other 
company-sponsored safety events be recorded as off-
duty time?

Guidance: Yes, if attendance is voluntary.

Question 20: How must a driver record time spent on-call 
awaiting dispatch?

Guidance: 

The time that a driver is free from obligations to the employer 
and is able to use that time to secure appropriate rest may be 
recorded as off-duty time. The fact that a driver must also be 
available to receive a call in the event the driver is needed at 
work, even under the threat of discipline for non-availability, 
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does not by itself impair the ability of the driver to use this time 
for rest.

If the employer generally requires its drivers to be available for 
call after a mandatory rest period which complies with the 
regulatory requirement, the time spent standing by for a work-
related call, following the required off-duty period, may be 
properly recorded as off-duty time.

Question 21: How does a driver record the hours spent 
driving in a school bus operation when he/she also 
drives a Commerical Motor Vehicle (CMV) for a company 
subject to the Federal Motor Carrier Safety Regulations 
(FMCSRs)?

Guidance: If the school bus meets the definition of a 
Commercial Motor Vehicle (CMV), it must be recorded as driving 
time.

Question 22: A motor carrier relieves a driver from duty. 
What is a suitable facility for resting?

Guidance: The only resting facility which the Federal Highway 
Administration (FHWA) regulates is the sleeper berth. The 
sleeper berth requirements can be found in §393.76.

Question 23: How many times may a motor carrier 
relieve a driver from duty within a tour of duty?

Guidance: There is no limitation on the number of times a 
driver can be relieved from duty during a tour of duty.

Question 24: If a driver is transported by automobile 
from the point of a breakdown to a terminal, and then 
dispatched on another run, how is the time spent in the 
automobile entered on the record of duty status? How is 
the time entered if the driver goes off-duty once he 
reaches the terminal?

Guidance: The time spent in the automobile would be on-duty 
(not driving) if dispatched on another run once he/she reaches 
the terminal, and off-duty if he/she is given 8 consecutive hours 
off-duty upon reaching the terminal.

Question 25: When a driver experiences a delay on an 
impassable highway, should the time he/she is delayed Submit Feedback >
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be entered on the record of duty status as driving time or 
on-duty (not driving)?

Guidance: Delays on impassable highways must be recorded 
as driving time because §395.2 defines “driving time” as all 
time spent at the driving controls of a Commercial Motor 
Vehicle CMV in operation.

Question 26: Is time spent operating controls in a CMV to 
perform an auxiliary, non-driving function (e.g., lifting a 
loaded container, compacting waste, etc.) considered 
driving time? Does the location of the controls have a 
bearing on the answer?

Guidance: The location of the controls does have a bearing on 
the answer. Section 395.2 defines “driving time” as all time 
spent at the driving controls of a Commercial Motor Vehicle 
CMV in operation. If a driver, seated at the driving controls of 
the vehicle, is able to simultaneously perform the driving and 
auxiliary function (for example, one hand on the steering wheel 
and one hand on a control mechanism), the time spent 
performing the auxiliary function must be recorded as “driving 
time.” If a driver, seated at the driving controls of the vehicle, 
is unable to simultaneously perform the driving and auxiliary 
function, the time spent performing the auxiliary function may 
be recorded as “on-duty not driving time.”

Question 27: A motor carrier has full-time drivers who 
are also volunteer fire fighters. Some of the drivers carry 
pagers and leave their normal activities only when 
notified of a fire. Others consistently work 3 to 4 non-
consecutive 24-hour shifts at a fire station each month, 
resting between calls. The drivers receive no monetary 
compensation for their work. How should the time spent 
on these activities be logged on the record of duty status 
when the drivers return to work?

Guidance: When drivers are free from obligations to their 
employers, that time may be recorded as off-duty time. Drivers 
who are allowed by the motor carrier to leave their normal 
activities to fight fires and those who spend full days in a fire 
station are clearly off duty. Their time should be recorded as 
such.
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Question 28: How should time spent at National Guard 
meetings and training sessions be recorded for the hours 
of service requirements?

Guidance: A member of a military reserve component, serving 
in either an inactive duty status, such as weekend drills, or in 
an active duty status, such as annual training, may log that 
time as “off-duty time” regardless of whether such duty time is 
paid or un-paid. This is consistent with the rights and benefit 
entitlements provided in the Uniformed Services Employment 
and Reemployment Rights Act (38 U.S.C. 4301 et seq.).

Question 29: Although firefighters, emergency medical 
technicians, paramedics and other public safety 
professionals are often exempt from the hours-of-service 
(HOS) regulations under the governmental exception [49 
CFR 390.3(f)(2)], they sometimes have second jobs with 
interstate motor carriers for which they are required to 
comply with the HOS rules. When one of these 
individuals has a second job with an interstate motor 
carrier and works a 24-hour shift for the 
fire/rescue/emergency services department, is all of the 
time spent during the shift considered on-duty time?

Guidance: No. Fire fighters and other public safety 
professionals working 24-hour shifts may record time during 
which they are required or permitted to rest as off-duty time. 
However, all time that the public safety specialist is required to 
perform work (e.g., administrative work, cleaning/repairing 
equipment, operating equipment, etc.) would be considered on-
duty time.

Question 30: If a driver is required repeatedly to respond 
to satellite or similar communications received during his 
or her sleeper berth period, does this activity affect a 
driver’s duty status?

Guidance: Yes. The driver cannot be required to do any work 
for the motor carrier during sleeper berth time. A driver who is 
required to access a communications system for the purpose of 
read-ing messages from the carrier, responding to certain 
messages (either verbally or by typing a message), or 
otherwise acknowledging them, is performing work. For the 
purpose of this guidance, “repeatedly” means a pattern or 
series of interruptions that prevent a driver from obtaining 
restorative sleep during the sleeper berth period.Submit Feedback >
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Question 31: If a driver drives in a non-commercial 
vehicle to take a physical examination, should the duty 
status be recorded as on-duty not driving, or as off-duty? 
Would the answer change if the motor carrier directs the 
driver to go for the examination?

Guidance: So long as the driver schedules and attends the 
physical examination at a time of his or her own choosing, the 
time may be recorded as off-duty. If, however, the motor 
carrier directs the driver to attend at a specific time, the time is 
to be recorded as on-duty not driving.
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